BMW X4 (F26): nadgradnja Match “Stage 3”

x4 - ozvocenje

Naravnost iz BMW salona so nam pripeljali povsem novega X4, da nadgradimo (slab) osnovni tovarniški sistem s kvalitetnejšimi komponentami znamke Match, renomiranega nemškega proizvajalca Audiotec Fischer.

Tovarniški sistem sestoji zgolj iz 4-ih 10-centimetrskih zvočnikov v vratih ter dveh 16.5-centimetrskih nizkotoncev, ki se nahajata vsak pod svojim sprednjim sedežem. V tem primeru so vse enote priklopljene direktno na avtoradio, kar pomeni zgolj kakšnih 4x25W za poganjanje vseh zvočnikov.

Sprednje zvočnike v vratih smo zato nadomestili z ločenim (komponentnim) sistemom zvočnikov Match MS 42C-BMW.2, ki so tipski za vozila BMW in se jih lahko vgradi na tovarniška mesta. Na BMW servisu smo naročili le originalne mrežice, ki pridejo preko visokotoncev, saj tovarniško niso vgrajeni, zato tudi mrežic tam ni (je le polna plastika). V zadnjih vratih smo vgradili koaksialno različico zvočnika, Match MS 4X-BMW.2. Vsa vrata in vratne obloge smo dodatno zvočno izolirali z materiali znamke CTK, da preprečimo nezaželene resonance in vibriranje kovinskih in plastičnih delov.

Wooferje pod sedeži smo zamenjali z bistveno zmogljivejšimi (200W RMS) in večjimi (premer 20 cm) – Match MW 8BMW-D. Tudi v tem primeru so zvočniki dimenzijsko popolnoma ustrezni za direktno zamenjavo tovarniško vgrajenih enot, a z inovativnimi tehnologijami predstavljajo popolnoma drug rang zvoka. Z upornostjo 2×2 Ohm omogočajo prilagodljivo vezavo za različne tipe ojačevalcev.

Srce sistema predstavlja kompakten, a zmogljiv 8-kanalni ojačevalec z vgrajenim DSP procesorjem Match PP 86DSP. Vgrajen na mestu, kjer je sicer nameščen tudi tovarniški ojačevalec pri višjih (doplačljivih) kompletih avdio opreme, premore 4x 55W RMS moči za zvočnike v vratih in 2x 140W RMS za nizkotonca pod sedeži. S pomočjo prenosnika in merilnega mikrofona lahko vsakemu kanalu določimo natančen frekvenčni obseg delovanja, fazni zamik in časovne zakasnitve za optimalno pozicijo zvočnega odra ter nastavimo 32-stezni izenačevalnik (EQ) za referenčno linearen frekvenčni odziv.