DAB Digitalni radio

S septembrom 2016 je začelo v Sloveniji delovati radijsko oddajanje v DAB tehnologiji. Digitalni radio prinaša boljšo izkoriščenost frekvenčnega spektra, zato lahko oddaja več radijskih postaj z višjo kakovostjo zvoka, izboljšana je pokritost s signalom in manj je motenj. Tehnologija omogoča sprejem dodatnih digitalnih informacij, kot so podatki o imenu postaje, trenutnem programu, vremenske in prometne informacije, novice, točen čas, časovni pas, slike albumov predvajanih pesmi itd.
V ponudbi in na zalogi imamo že rešitve, s katerimi v vseh vozilih lahko omogočimo sprejem digitalnih radijskih postaj v tehnologiji DAB+, in sicer univerzalne DAB+ sprejemnike, sprejemniki za priklop na obstoječi USB vhod, integrirane rešitve (enake tovarniškim) ali nove avtoradie z vgrajenim DAB+ sprejemnikom.

Logo DABplus

Vgradnja univerzalnega DAB+ sprejemnika

S pomočjo univerzalnih DAB vmesnikov lahko digitalne radijske postaje spremljate kar z obstoječim tovarniškim avtoradiem. Vmesnik se upravlja preko priloženega daljinskega upravljalnika ali obstoječih (ob)volanskih tipk (odvisno od modela), zvok pa se prenaša preko žične antenske povezave ali obstoječega AUX vhoda, zato je kakovost zvoka na visoki ravni. Običajno je vgradnja univerzalnega DAB+ sprejemnika tudi cenovno najbolj sprejemljiva rešitev za tovrstno povezljivost.

Vgradnja USB DAB+ sprejemnika

USB DAB vmesnik omogoča, da digitalne radijske postaje izbirate, upravljate in poslušate preko obstoječega USB vhoda na tovarniškem ali naknadno vgrajenem avtoradiu. Kakovost zvoka je enaka CD kvaliteti, izbiranje glasbe pa poteka s tipkami na avtoradiu ter (ob)volanskimi kontrolami. Izpis informacij o predvajani radijski postaji je na zaslonu radia oz. na zaslonu med števci, zato po vgradnji ni nikakršnih vidnih elementov v vozilu, kar ohrani videz notranjosti neokrnjen. Predvajanje z USB naprav je kljub priključenemu DAB+ sprejemniku še vedno možno!

usb-dab

Vgradnja avtoradia z DAB+ sprejemnikom

Za vse, ki bi želeli poleg sprejema digitalnih radijskih postaj hkrati dvigniti še kakovost zvoka za stopnjo više, imamo na voljo avtoradie z vgrajenim DAB+ sprejemnikom. Z menjavo avtoradia pridobite tudi priklop za USB ključe in iPhone naprave, hkrati vam je na voljo tudi bistveno več nastavitev zvoka in večja moč vgrajenega ojačevalca, kar oboje pripomore k občutno višji kvaliteti zvoka že iz tovarniško vgrajenih zvočnikov. Večina modelov ima vgrajeno tudi tehnologijo Bluetooth, ki poleg prostoročnega telefoniranja omogoča brezžično predvajanje glasbe s telefona.

Za praktično vsa vozila imamo na voljo ves potreben montažni material za zamenjavo tovarniškega avtoradia (maske, konektorji…), vključno z vmesniki, da lahko obdržite upravljanje z volanskimi tipkami, prikaz delovanje klima naprave, delovanje tovarniških parkirnih senzorjev ipd.

dab-avtoradio
fiscon-dab

Naknadna vgradnja tovarniškega sistema za DAB+ sprejem

Za popolno integracijo DAB+ sprejemnika digitalnih radijskih programov imamo za vozila premium segmenta (Audi in BMW) na voljo povsem tovarniško rešitev, ki postane del obstoječega avdio-video sistema v vozilu, vključno z upravljanjem preko centralnega gumba in prikazom na obstoječem zaslonu na armaturi in med števci. Ker imajo ta vozila že serijsko vgrajene vse potrebne antene, ni potrebna namestitev dodatnih DAB anten, ki kazijo videz vozila.

Naj vas prepričajo naše zadnje montaže

VW Golf 7 GTi: OEM integracija DAB+

Za večino vozil skupine VAG (VW, Audi, Škoda, Seat, Porsche) imamo na voljo popolnoma integrirano [...]

VW Tiguan (2018): OEM integracija DAB+

Za večino vozil skupine VAG (VW, Audi, Škoda, Seat, Porsche) imamo na voljo popolnoma integrirano [...]

BMW X5 (F15): avdio nadgradnja + DAB

V BMW X5 smo vgradili tipski DAB+ sprejemnik Fistune DAB, ki omogoča popolnoma integriran prikaz [...]

VW Golf 6: kitajski radio in vzvratna kamera

Volkswagen Golf 6 je dobil kar nekaj novih nadgradenj (večino je stranka prinesla s seboj): [...]

Citroen Berlingo: 2-DIN avtoradio z DAB+ sprejemom

V Citroen Berlingo smo namesto tovarniškega RD4 avtoradia vgradili odlično 2-DIN multimedijsko enoto Pioneer, ki [...]

VW Tiguan (2016): DAB+ sprejem za tovarniški radio

V zadnji model VW Tiguan-a smo na tovarniški avtoradio z velikim LCD zaslonom dodali sprejemnik [...]

Renault Megane 4: sprejemnik DAB+ radia

Veliko Megane-ov zadnje generacije (mk4) ima serijsko vgrajen multimedijski radio z mnogo funkcijami, a brez [...]

Audi A7 (4G): vgradnja DAB+ vmesnika na originalno anteno

Audi A7 z vgrajenim sistemom “MMI Navigation Plus” ima sicer dobro poskrbljeno za povezljivost z [...]

Za katero rešitev se odločiti?

Kontaktirajte nas in izkušeni monterji vam bodo z veseljem svetovali najprimernejšo rešitev za sprejem DAB+ radia glede na znamko, model in trenutno vgrajene komponente v vašem vozilu.