Izolacija vozila

Moderna vozila so izdelana iz vedno tanjše pločevine, saj se proizvajalci trudijo čim bolj znižati težo vozila, kar pripomore k nižji porabi in tako zadosti vedno večji želji po bolj ekoloških vozilih. Posledično pa takšna pločevina hitreje zavibrira in resonira, s še bolj motečo frekvenco. Ko želite vaše vozilo zvočno izolirati je potrebno nezaželen zvok ustaviti še preden pride v potniško kabino in do vaših ušes.

Najbolj temeljito se zvočna izolacija izvede s t.i. »sendvič« tehniko oz. večplastnim izoliranjem: najprej zmanjšamo vibracije z materiali na osnovi gostega butila in aluminijaste folije, čez to osnovo pa sledi plast mehkejših penastih materialov, ki absorbirajo hrup in višje frekvence.

Z ustreznimi izolacijskimi materiali lahko rešujemo hrup in odvečen zvok v različnih industrijskih panogah: saniramo hrup v kabini raznih delovnih strojev, zmanjšamo emisije hrupa motorjev, klimatskih naprav ipd. Prekomeren hrup glasnih strojev ogroža varnost in zdravje delavcev na delovnih mestih ali pa prekomerno emitira in moti okolico, kar lahko relativno enostavno in cenovno učinkovito rešimo z izolacijskimi materiali CTK.

Vsi izolacijski materiali znamke CTK so samolepilni, kar omogoča enostavno uporabo.

CTK logo

PRIPOROČENI IZDELKI

Vibro izolacija

Največ hrupa v avtomobil prehaja preko vrat in bokov, kolotekov in prtljažnega prostora, torej povsod, kjer je površina pločevine največja. Vibracije pločevinastih panel se znotraj vozila še dodatno ojačajo in tako potniška kabina postane ogromen zvočnik.

Z aplikacijo protivibracijske izolacije (ki je sestavljena iz goste butilne mase in aluminijaste folije)  direktno na pločevino močno zmanjšamo resonance in vozilo takoj postane tišje med vožnjo, saj se znebimo nadležnega bobnenja in drugih neželenih zvokov, ki se ustvarijo predvsem pri višjih hitrostih.

Z izolacijo vrat tudi preprečimo izgubo zvoka preko vibracij pločevine za zvočnikom, kar ima za posledico glasnejši in bolj definiran bas iz zvočnika v vratih.

Toplotna izolacija

Pri toplotni izolaciji se trudimo doseči čim manjše prehajanje toplote ali mraza z uporabo materialov, ki imajo za izolator mirujoč zrak, ki se nahaja v celicah oz. porah izolacijske pene. Prav tako je pomembno, da je toplotna izolacija zaščitena pred navlaževanjem s strani dežja ali kondenza – iz tega razloga so toplotno-izolacijski materiali CTK izdelani z zaprto celično strukturo, ki ne absorbira vlage. Zelo priporočamo predvsem za toplotno izolacijo avtodomov in počitniških prikolic.

PRIPOROČENI IZDELKI

PRIPOROČENI IZDELKI

Izolacija hrupa

Prtljažni prostor v večini vozil prekriva samo tanka plast tkanine (filca), položene preko neizolirane pločevine. Z dodatnim izoliranjem tega predela lahko učinkovito znižamo nivo hrupa v kabini med vožnjo, zato se boste lahko lažje pogovarjali s sopotniki, bolje se bo slišala glasba iz zvočnikov, na sploh pa tišje okolje kabine pozitivno vpliva na voznikovo zbranost in sproščenost med vožnjo. Zaradi svojih lastnosti so materiali uporabni npr. tudi za zvočno izolacijo jadrnic.

Najbolj efektivno izoliranje pred hrupom je tudi v tem primeru dvoslojno, tj. prva plast butilnega materiala za blaženje vibracij pločevine in druga plast izolacijske pene, ki zmanjša zvok nižjih frekvenc (zvok izpuha, kotaljenje gum…). Zaradi praktičnosti uporabe v vozilih, kjer je debelina materiala vedno problematična, imajo CTK izolacijske pene veliko gostoto, da imajo enak izolacijski učinek pri manjši debelini.

Absorpcija zvoka

Materiali za absorpcijo zvoka vplijajo predvsem višji frekvenčni spekter in preprečujejo odboje po kabini (odmev). Z njo lahko zapolnimo votle dele na stropu, vratih, bokih in kolotekih.

V avtoakustiki jo večinoma uporabljamo na notranji strani vrat, v prostoru med vratno oblogo (tapeto) in pločevinastim delom vrat, kjer služi dvema namenoma: kot absorpcija zvoka za zvočnik v vratih (za del zvoka, ki »uide« med zvočnikom in tapeto in ne gre v kabino) ter kot mehko polnilo v vratih, ki vse kable in konektorje v vratih drži mirno na mestu in preprečuje, da bi slišno vibrirali zaradi tresljajev.

Ta izolacija je odlična tudi za izolacijo letvic, stebričkov in vseh plastičnih delov, ki med vožnjo lahko škripajo in ropotajo. Uporabno tudi kot zvočna izolacija jadrnic.

PRIPOROČENI IZDELKI

Za katero rešitev se odločiti?

Izpolnite spodnji obrazec s podatki o vozilu, naš svetovalec pa se vam oglasi s predlogom najbolj optimalne rešitve izolacije.

CAPTCHA image